Hopp til innholdet

Vinner av Thor Heyerdahl prisen 2019

  Norled vinner Heyerdahlprisen 2019 for å bygge en av verdens første hydrogenferger. Prisen ble delt ut på Norges Rederiforbunds årskonferanse i Oslo tirsdag 9. april. illustrasjonen av den kommende Hydrogenferjen til Norled er kreditert LMG Marin og Norled.

  Ocean Pioneers 2019

  ​Rederiforbundets årlige konferansen Ocean Pioneers fokuseerer på behovet for en ko​ntinuerlig pioneerings ånd for å skape en bærekraftig og miljøvennlig maritim fremtid. 

  De tre finalistene til årets pris:

  • Norled er nominert for sin hydrogenferge. Hydrogenfergen blir en av verdens første og vil bane vei for utvikling av teknologi og bedre kunnskap om sikkerhet, regelverk og operasjoner forbundet med hydrogen som drivstoff.
  • Tara Expeditions Foundation er nominert for sine ekspedisjoner der det drives grunnforskning og formidling om havets helsetilstand. Organisasjonen har gjennomført elleve ekspedisjoner for å studere effekten av plast i havet, korallrev og effekten klimaendringene har på havet. 
  • Silverstream er nominert for utviklingen av luftboblesmøring for reduksjon av friksjonsmotstanden til store skip. Systemet reduserer drivstofforbruket og utslipp fra skip.​

  I sin begrunnelse sier ekspertkomiteen at Norled igjen innfører en ny type nullutslippsteknologi i fergesektoren.​​

  – Vi er svært beæret over å motta Thor Heyerdahl-prisen. Vi ser dette som en inspirasjon og en anerkjennelse av den stille revolusjonen som nå snur fergesektoren fra grått til grønt i et raskt tempo, og vi er stolte over å være gnisten som setter fyr på denne prosessen. Vårt mål er å være en frontfigur, og alltid ha innovasjon som en integrert del av vårt DNA, sier Lars Jacob Engelsen, viseadministrerende direktør i Norled.​

  Hva er Thor Heyerdahl prisen?

  ​​​Thor Heyerdahls internasjonale miljøpris ble opprettet i 1999 av Thor Heyerdahl (1914-2002) og Norges Rederiforibund.
  Prisen deles ut til kandidater som har bidratt vesentlig til bedring av miljøet. 

  Tidligere vinnere av Thor Heyerdahl prisen

  2017: The Ocean Cleanup for teknologisk innovasjon, økt oppmerksomhet gjennom å adressere den globale utfordringen med marin forsøpling.
  2014:  ​Rolls Royce for sin helheltlige tilnærming til fartøy utvikling og for å ha lykkes med å kombinere flere innovasjoner som resulterer i energi effektivisering og utslippsreduksjon 

  Shortsea Promotion Centre Norway​ er et kompetansesenter for nærskipsfart. Vi fremskaffer og formidler kunnskap som er nyttig i arbeidet med å gjøre sjøtransportens til en større del av verdikjeden.​​​​​