Hurtigruten har signert en avtale med Biokraft på Skogn om levering av biogass til seks av selskapets skip. Avtalen skal være tidenes største avtale innen leveranse av biogass i shippingbransjen skriver avisen Nationen i en artikkel.
Torsdag formiddag ble det nemlig kjent at Hurtigruten har inngått avtale med Biokraft om levering av biogass til seks skip. Verken Hurtigruten eller Biokraft AS vil gi den eksakte verdien på avtalen, men sier at den har en verdi på flere 100 millioner kroner. Skjeldam i Hurtigruten sier han har et kjempestort håp for denne typen drivstoff.
– I shipping langs norskekysten i dag så er veldig mange av skipene fylt med tungolje. Det er en forferdelig form for drivstoff som slipper ut en haug med avgasser i norsk natur, sier konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam
Batteri og gass
Innen 2021 skal minst seks av Hurtigrutens skips bygges om for å drives på en kombinasjon av store batteripakker, flytende naturgass (LNG) og biogass (LBG) – produsert av organisk avfall fra skogbruk og oppdrettsnæring. – Dette er et kinderegg av et drivstoff, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.
– Dette er et kinderegg av et drivstoff
Det han snakker om er biogass, mer presist biogass som produseres på Biokraft AS sitt anlegg på Skogn i Trøndelag.
Les hele artikkelen i Nationen
Fakta om Biogass
Biogass består av metan- og CO2-gass som dannes når organisk materiale brytes ned i et oksygenfritt miljø, for eksempel i myrer og søppelfyllinger.
- Fordi biogass lages av ikke-fossilt materiale, regnes det som en fornybar energikilde.
- Gassen kan blant annet utvinnes fra matrester og biprodukter fra jordbruk, fiske- og skogindustrien – organisk avfall som uansett finnes.
- Biogass kan erstatte fossilt brensel i fly, båter og andre transportmidler som ennå er et stykke unna elektrifisering.
Fiskeavfall som drivstoff
Cruiseskipindustrien har ikke vært kjent for sin grønne profil. Cruiseskip som ligger til kai står for like store utslipp som 13 000 bensinbiler daglig. Cruiserederiet Hurtigruten går imidlertid mot strømmen. Nå sist ved hjelp av blant annet biogass laget av avfall fra fiskeindustrien.
Innen 2021 skal minst seks av Hurtigrutens skip bygges om til å gå på en kombinasjon av den nevnte biogassen, flytende naturgass (det «reneste» fossile brenselet) og batterier.
– Når vi kommer til 2021, vil over halvparten av flåten på 17 skip være hybrid. Det er helt unikt i cruisebransjen, sier Rune Thomas Ege, kommunikasjonssjef i Hurtigruten.
Les også: Hurtigruten skal gå på død fisk
Om Hurtigruten
Hurtigruten, nå formelt kystruten Bergen–Kirkenes, er en skipsrute langs norskekysten fra Bergen til Kirkenes, med gods, post og passasjerer. Totalt 34 havner anløpes, og en rundtur Bergen–Kirkenes–Bergen tar i underkant av elleve døgn.
Les også hvordan Hurtigruten jobber for å opererer helt fossilfritt: Forskning, innovasjon og teknologi
Om Shortsea Promotion Centre Norway
Shortsea Promotion Centre Norway er et kompetansesenter for nærskipsfart. Vi fremskaffer og formidler kunnskap som er nyttig i arbeidet med å gjøre sjøtransporten til en større del av verdikjeden. Vi er en del av den Europeiske kompetanseklyngen av Shortsea Promotion Centre.